Skip to content

"Åtta examina ger mig unika möjligheter"

Thomas Torounidis, patentkonsult vid Awapatent, är en av Sveriges 101 främsta supertalanger enligt Veckans Affärer.

Thomas Torounidis knep en av platserna när Veckans Affärer listade Sveriges 101 främsta supertalanger. Torounidis, som idag arbetar som patentkonsult vid Awapatent, tror att han platsar på listan för att han har en lång utbildning inom både ekonomi och teknik bakom sig.

- Jag har också haft många olika typer av arbetsgivare, både inom det offentliga och inom näringslivet, säger Torounidis.

”Åtta examen ger mig unika möjligheter”

Thomas Torounidis har två examina från Lunds tekniska högskola och en teknologie magisterexamen från Halmstad Högskola. Från Chalmers tekniska högskola har han en licentiat- och en doktorsexamen samt två utbildningar på magisternivå varav den ena i projektledning och den andra i industriell marknadsföring och inköp. Därtill har han en MBA i ekonomi från Högskolan i Gävle.

- På Awapatent har jag fått ta del av ett nio månader långt specialistprogram inom immaterialrätt för att också få kunskap om den juridiska delen av arbetet, berättar Torounidis. Min utbildning ger mig ett helhetsperspektiv som är väldigt ovanligt eftersom jag har förståelse för teknik men också för ekonomiska frågor som exempelvis hur man gör affärer och vilka marknader det lönar sig att lansera produkter på.

Awapatent tar sig an patentfrågor, design- och varumärkesskydd, marknadsrätt, tvister, avtal och riskanalyser. Företagets 160 konsulter i Sverige, Tyskland och Danmark består av både jurister och civilingenjörer som är experter på immaterialrätt. Många av dem har likt Toroundis doktorerat eller tagit dubbla examina och har i regel arbetat några år innan de rekryterats till företaget.

De nyrekryterade utbildas under ett nio månader långt specialistprogram till strategiska immaterialrättskonsulter med inriktning på att hjälpa företag att göra affärer av sina idéer och innovationer.

- Till mina arbetsuppgifter som patentkonsult hör möten med kunder och att sätta sig in i både företaget och produkten, förklarar Toroundis.

. Vidare måste man fundera över vad det är för produkt man skapat och huruvida den är värd att skydda. I framtiden tror jag att vikten av kvalificerad rådgivning kommer att öka jämfört med själva patentskrivandet och drivandet av ärendet. 

Veckans affärer har rankat supertalangerna i fem kategorier nämligen kunskap, prestation, drivkraft, trendkänslighet och personligt varumärke. Se hela listan här:

  • Cassandra Hindström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt