Skip to content

Våldtäktsdömd frias i HD

En man som tidigare dömts till fyra års fängelse för att ha våldtagit och sexuellt utnyttjat sin son frias.

I juni 2009 åtalades mannen för våldtäkt mot barn och grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Brotten ska ha begåtts mellan 2003-2005 mot mannens tonårige son.

Mannen friades i tingsrätten men dömdes i hovrätten mot sitt nekande till fyra års fängelse och till att betala skadestånd till sonen på 180 000 kronor.

Pojken sade först att inga övergrepp hade skett, sedan ändrade han sig. Hovrätten bedömde sonen som trovärdig, HD menar dock att sonens berättelse är detaljfattig, kortfattad och vag och firar därför mannen.

– Jag är oerhört glad att min klient är friad. Det känns fantastiskt, säger den 49-årige mannens advokat Peter Haglund, till TT.

Haglund anser dock att skrivningarna i domen är alldeles för vaga och att HD inte "sätter ner foten" ordentligt och är därigenom missnöjd med hur domen har formulerats.

– De borde slå fast att man inte kan döma en person enbart på en berättelse, säger Haglund till TT.

Enligt Haglund går det inte att bedöma en persons trovärdighet genom att titta på kroppsspråk och hur en person talar. Han menar därför att vittnen är absolut nödvändiga i den här typen av mål.

– Om det inte finns bevisning så ska det inte gå att döma. Så här många övergrepp kan inte ske utan att någon märker det, fortsätter Haglund till TT.

Han menar ändå att det finns ett visst värde i att HD stramar upp kriterierna för hur en berättelse ska bedömas.

– Det visar att man ska vara mycket försiktig och det är bra. Men att en detaljrik utsaga kan stärka trovärdigheten tycker jag är konstigt, det finns ju de som kan hitta på hur mycket som helst, säger han till TT.

  • Alt-texten
    Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt