Skip to content

Insideråtalade förlorar skattetvist

Kammarrätten dömde på måndagen "Cevianmannen" och "Nordeamannen", huvudåtalade i det rekordstora insidermålet, att betala sammanlagt nästan sex miljoner kronor i skattetillägg för underlåtelse att deklarera omfattande aktieaffärer.

Tingsrätten friade de båda 38-åriga männen från anklagelserna om grova insiderbrott, men fällde dem till två års fängelse vardera för grova skattebrott. Männen dömdes dessutom att betala skattetillägg.

38-åringarna satt häktade under våren 2007 för olagliga insideraffärer som enligt åklagaren ska ha gett en avkastning på över 100 miljoner kronor.

Det var först sedan männen släppts ur häktet som de redovisade dessa affärer för Skatteverket, som därefter kraftigt skrev upp männens förmögenheter och inkomster.

 Skatteverket beslutade samtidigt om skattetillägg om 2,2 miljoner kronor för Cevianmannen och 3,5 miljoner kronor för Nordeamannen.

 Männen överklagade beslutet först till förvaltningsrätten, som gick på Skatteverkets linje, och sedan till kammarrätten.

Advokat Börje Leidhammar, som företrätt männen i skattetvisten, ville på måndagseftermiddagen inte kommentera kammarrättens domar då han inte hade tagit del av dem ännu.

 – Jag vill naturligtvis läsa domarna först. Så jag vill inte uttala mig, säger han till TT.

  • Alt-texten
    Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt