Skip to content

USA:s övervakning granskas

Chefsåklagare Tomas Lindstrand meddelade på måndagen att han beslutat att inleda förundersökning rörande USA:s ambassads övervakning.

Syftet med förundersökningen är att utreda om olovlig underrättelseverksamhet förekommit, och om brott begåtts klarlägga av vem eller vilka. Förundersökningen leds av Tomas Lindstrand, chefsåklagare vid Åklagarkammaren för säkerhetsmål.

 - Det är min skyldighet att inleda förundersökning om det finns anledning att anta att brott har förövats, säger Tomas Lindstrand  till TT.

Ambassaden har tillstånd för övervakning, men endast för fem kameror kring själva ambassadområdet. Enligt Ryan Koch, biträdande talesman vid amerikanska ambassaden i Stockholm, har USA samarbetat med lokala myndigheter sedan programmet Surveillance Detection Unit startades i slutet av 1990-talet.

 Säpo och justitieministern förnekar dock kännedom om verksamheten.

Koch uppger att det finns personer som är anställda för att i första hand arbeta med Surveillance Detection Unit. Han vill inte kommentera ryktena om att svenska före detta poliser rekryterats till programmet.

Den amerikanska ambassaden har haft tillstånd för de fem kamerorna i knappt två år. Länsstyrelsens regelverk förbjuder tydligt annan övervakning. Det är dock enligt Anders Thornberg, chef för Säkerhetspolisens avdelning för säkerhetsåtgärder, för tidigt att säga om det handlar om olovlig underrättelseverksamhet eller inte.

Enligt länsstyrelsens sakområdesansvarige, juristen och handläggaren Malin Ricknäs har USA:s ambassad ansökt om och fått rätt att ha ett så kallat skalskydd - kameror längs staketet för att förhindra obehöriga från att ta sig in på ambassadens område.

 Skalskyddet omfattar fem kameror, varav en som ska sitta vid fordonsentrén och övriga längs staketet. Det filmade materialet får inte spelas in.

Helena Bäck, jurist på länsstyrelsen med ansvar för tillsynen, menar att en åtgärd först kan bli aktuell om det visar sig att den amerikanska ambassaden övervakar mer än de får och om de har satt upp kameror där tillstånd saknas.

Den som missköter eller missbrukar sitt beviljade tillstånd riskerar ett återkallat tillstånd men också böter eller fängelse. Enligt Säpos uppgifter har övervakningen pågått sedan 2000, åtta år före länsstyrelsens beviljade tillstånd. Trots detta tror Bäck inte att det kommer att gå så långt då hon menar att svårt att fälla någon för tillståndsbrott retroaktivt.

 - I dag vet ambassaden vad de får och inte får så skulle de i dag bryta mot reglerna skulle vi naturligtvis vara mycket hårdare, säger Helena Bäck till TT.

  • Alt-texten
    Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt