Skip to content

Hemlösa söker juristhjälp inför vintern

Allt fler hemlösa söker juridisk hjälp i takt med att temperaturen sjunker. - De klarar sig på sommaren. När det blir kallt märker vi tydligt att trycket ökar, säger Peter Tagestam, projektledare på Gatujuristerna.

Genom volontärprojektet Gatujuristerna, ett samarbete mellan Situation Stockholm och Juridiska Föreningen vid Stockholms universitet, kan hemlösa få hjälp med myndighetskontakter, överklaganden och andra ärenden av juridikstudenter vid Stockholms universitet.

Projektledaren Peter Tagestam berättar att besökarna blir allt fler i takt med att temperaturen sjunker.

- Trycket ökar nu. De har inget hem, men de klarar sig på sommaren. När det blir kallt märker vi tydligt att trycket ökar.

 

   "Anders" har hamnat i vad Peter Tagestam kallar en klassisk sits - när flyttfirman han arbetade på vägrade betala ut lön hamnade han i ett moment 22. Han saknar inkomst, men får inget bidrag eftersom han arbetat.

Peter Tagestam berättar att många som är hemlösa eller riskerar att bli hemlösa inte tycker att det är någon idé att ta exempelvis nystartsjobb eftersom de löper så stor risk att bli lurade. Vissa företag, ofta flytt- och städbolag, har satt i system att utnyttja hemlösa eftersom de sällan förmår att ta sin rätt tillvara.

Men, Anders hade allt dokumenterat.

- Det lät otroligt när han kom till oss, men han hade faktiskt rätt.

Gatujuristerna hörde av sig till företaget, som betalade direkt. Nu sitter han i samma sits med en annan arbetsgivare.

- Följden av en sådan här sak blir att han inte kan betala sin hyra på två månader, och då kan man bli vräkt med laglig rätt. Normalt sett hade detta absolut kunnat leda till hemlöshet och en personlig kris, säger Peter Tagestam.

Vilka vänder sig till er?

- Det är otroligt "vanliga" människor som hamnar i den här situationen. Jätteduktiga människor med bra jobb som hamnar i missbruk och skilsmässa, slutar betala lånen, börjar bo hos kompisar och så vidare. Det kan hända vem som helst, säger Peter Tagestam.

"Inte någon nackdel i våra CV:n"

För studenterna innebär Gatujuristerna en möjlighet att praktisera juridik tidigt under utbildningen. I de fall då någon behöver ett ombud kan ärenden slussas vidare till någon av Gatujuristernas samarbetspartner.  Även om ärendena ofta är enkla rent juridiskt tycker studenterna själva att de lär sig mycket utöver den rena juridiken, som hur man bemöter klienter.

- Vi är mycket väl medvetna om att det inte är någon nackdel i våra CV:n. Jag har flera gamla kompisar som fått jobb som i efterhand fått höra att det vägt tungt, säger Peter.

- Men, har man inte engagemanget märks det ganska snart. Det finns få andra jobb där man verkligen känner att man hjälpt någon. Vi får otroligt mycket värme av de här människorna.

  • Alt-texten
    Fredrik Svärd
    Chefredaktör

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt