Skip to content

Våldtäkt. Eller inte?

Av Ville Carlström, jurist och journalist

Hon var bara femton år. Det var Lucia och hon hade följt med 20-åringen till en julmarknad i Södertälje. Det vill säga, han hade sagt att de skulle på julmarknad. Sen hade han plockat upp några kompisar och de hade föreslagit att de skulle åka till en kolonistuga i Hovsjö och ha lite kul.

Väl där bjöd de på sprit. Vodka. Hon drack lite och blev rejält påverkad. Sen dröjde det inte länge förrän hon hade 20-åringen över sig. Hon kämpade emot men han genomförde ändå ett samlag i soffan. Hon var sexuellt oerfaren och fick ont av samlaget. Började blöda.

Nu hotade 20-åringen henne med att han – trots hennes blödningar – ”skulle knulla henne färdigt” om hon inte ”sög av” honom. Eftersom hon hade ont gjorde hon som han sa.

En av de andra killarna tyckte nu att det var hans tur. Han sparkade henne på kroppen och ”kallade henne saker”. Sen drog han ut henne på kolonistugans altan där han våldtog henne genom att hålla fast henne mot ett bord.

Vid ett tillfälle under kvällen ringde hennes mobil. En av killarna svarade att hon var upptagen. Sen stängde han av den.

När hon fick tillbaka mobilen gick hon ut på altanen och filmade sitt ansikte. Hon såg att där fanns blod. Senare raderade hon filmen efter att hon visat den för en kompis.

Så berättar flickan.

Hennes mamma polisanmälde. Dottern läkarundersöktes och på Södersjukhusets akutmottagning för våldtagna kvinnor konstaterade man att hon uppvisade tecken på våld. Blåmärken på vänstra nyckelbenet samt högra axeln. Fler blåmärken på båda armarna och benen och den gynekologiska undersökningen visade skador som kunde uppkommit vid vaginalt samlag.

Hon kände sig ”äcklig och förnedrad” och har försökt komma över händelsen. Ville därför inte delta i polisens förundersökning.

Då.

Det dröjde två och ett halvt år. Hon var nu arton år och hade tagit mod till sig. Gick till polisstationen tillsammans med en stödperson och anmälde. Hon kunde peka ut två av killarna och man kunde lokalisera stugan där händelserna ägt rum.

Enligt killarna var det tjejen som varit på dem och inte tvärtom. Hon var flörtig och ”sugen” och alla sexuella aktiviteter skedde på frivillig väg. Något blod hade aldrig förekommit men en av killarna ”hade sett blod på sin penis” när han kommit hem.

Tingsrätten skriver: ”Flickans berättelse har gjort ett trovärdigt intryck. Men med hänsyn till att hon var påverkad vid tillfället och till den tid som förflutit måste hennes berättelse och tillförlitligheten av den bedömas med försiktighet…Åtalet ska därför ogillas.”

Domen var skiljaktig. Det märkliga är att ordföranden och en nämndeman ville fälla och döma till fängelse. Men röstades ner av två nämndemän.

 Domen är överklagad och kommer snart upp i Svea Hovrätt.

En vanlig dag på jobbet således. För domstolen vill säga.

Men så tror jag inte den unga kvinnan ser på saken.

/Ville Carlström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt