Skip to content

De väntade på domstolsprövning i fem år

Två bilskoleföretagare krävde skadestånd av staten efter att ha väntat i fem år och fyra månader på att tingsrätten skulle avgöra en tvist som uppkommit mellan dem. Idag tas fallet upp i Svea hovrätt.

En konflikt mellan företagarna slutade i en stämningsansökan med krav på 270 000 kronor i ersättning. Parterna väntade i drygt fem år på att Västmanlands tingsrätt skulle slita tvisten, och gjorde till slut upp i godo. JO kritiserade handläggningen av målet i ett beslut från 2006.

– Det är naturligtvis inte acceptabelt att få vänta mer än fem år på en domstolsprövning, särskilt om det inte ens blir någon prövning i slutändan, säger Clarence Crafoord, chefsjurist vid Centrum för Rättvisa och ombud för de båda männen.

- Fallet är dessutom principiellt viktigt för alla de tusentals enskilda som varje år drabbas av oskäliga väntetider i rättsväsendet, inte minst när det gäller nivån på skadestånden.

JK bedömde att de båda männen skulle ersättas med 25 000 kronor vardera. Stockholms tingsrätt fann i april i år att staten kränkt bilskoleföretagarnas rätt till rättegång inom skälig tid och höjde ersättningen till 50 000 kronor vardera. Clarence Crafoord och kollegan Anna Rogalska Hedlund  har tidigare gjort gällande att männen har rätt till 75 000 kronor var.

Tingsrättens dom överklagades av JK, och idag tas fallet upp i Svea hovrätt. Dom avkunnas om cirka tre veckor.

  • Alt-texten
    Fredrik Svärd
    Chefredaktör

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt