Skip to content

"Att misshandla nazister borde vara var mans plikt!"

En person har vänt sig till Justitiekanslern, JK, för att få prövat om en kommentar till en artikel på Arbetarens hemsida utgör uppvigling.

En artikel på Arbetarens hemsida har rubriken "Hellekant fortsätter kartlägga vänster" och publicerades i oktober 2009. En kommentar till artikeln, "Väldigt bra skrivet, och att misshandla nazister borde vara var mans plikt!", publicerades i december 2009.

Justitiekanslern, JK, konstaterar att utgivningsbevis utfärdats för den periodiska skriften Arbetaren, och att den så kallade databasregeln i Yttrandefrihetsgrundlagen, YGL, är tillämplig om mottagaren, läsaren, inte kan ändra innehållet i databasen.

Den som vill skriva en kommentar till en artikel eller notis på hemsidan möts av följande information: "Alla kommentarer kontrolleras och kan komma att tryckas i papperstidningen.".

Detta innebär att kommentarerna förhandsgranskas av redaktionen innan de publiceras, och att läsaren inte själv kan påverka hemsidans innehåll, varför databasregeln är tillämplig och JK är behörig att pröva om yttrandefrihetsbrott begåtts.

För att någon ska kunna dömas för uppvigling krävs dock att det objektivt syfte inriktat på att uppnå den effekt som bestämmelsen ytterst syftar till att förhindra.

JK menar att det får anses tveksamt om syftet med kommentaren verkligen har varit att söka förmå adressaterna att vidta någon konkret åtgärd.

Med hänsyn till detta framstår inte utsikterna till framgång med ett åtal för uppvigling som tillräckliga, menar JK, som därför beslutar att inte inleda förundersökning.

Johanna Haddäng
johanna.haddang@dagensjuridik.se

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt