Skip to content

Åklagare: "Ett nytt rättsligt område"

En 43-årig svensk medborgare har idag åtalats för grovt folkrättsbrott och människorov. Åklagare Magnus Elving räknar med en lång rättegång. - Juridiskt är det dessutom ett nytt rättsligt område med knytningar till den humanitära rätten och internationell straffrätt, säger han.

I januari i år greps en svensk medborgare från Bosnien-Hercegovina misstänkt för grovt folkrättsbrott alternativt mord. Utredningen är nu avslutad och idag väcktes åtal mot mannen.

Åtalet gäller brott begångna under maj-augusti 1992 i ett fångläger i Bosnien − Hercegovina. Brotten ska ha ägt rum i södra Hercegovina runt Neretva - floden, som utgjorde en skiljelinje mellan kroatiskt och serbiskt dominerade styrkor.

43-åringen var soldat i HOS, ett kroatiskt paramilitärt förband som ville rensa ut serber från Bosnien-Hercegovina och skapa en kroatisk stat, inbegripet Bosnien-Hercegovina.

Mannen arbetade som lägervakt i lägret i Dretelj där ett stort antal civila bosnienserber satt tillfångatagna.

Åklagarna yttrar i åtalet att 43-åringen som fångvaktare utsatte människor i lägret för tortyr, omänsklig behandling, kränkningar av olika slag och att han dessutom medverkade till olaga frihetsberövanden.

Utredningen har bedrivits av Krigsbrottskommissionen vid Rikskriminalpolisen med kammaråklagare Magnus Elving som förundersökningsledare.

Magnus Elving är en av fyra åklagare vid Internationella åklagarkammaren som är särskilt utpekade att leda förundersökningar i krigsbrottsärenden.

Utredningen har inneburit ett omfattande internationellt samarbete, bland annat med FN:s krigsförbrytartribunal i Haag. Utredarna har även hållit förhör med ett sjuttiotal personer som är bosatta i andra länder. Under rättegången, som omfattar 28 målsägare, kommer ett tiotal vittnesmål att genomföras. Ungefär hälften av vittnena och en tredjedel av målsägarna kommer att lämna sina vittnesmål via videolänk.

Magnus Elving räknar med en flera månader lång rättegång då den omfattar många brottsliga handlingar och många målsägande. Han ser det som en logistisk utmaning för rättsväsendet att kalla målsägandena och ett stort antal vittnen från hela världen, många med sviter efter kriget.

- Juridiskt är det dessutom ett nytt rättsligt område med knytningar till den humanitära rätten och internationell straffrätt, säger han.

  • Fredrik Svärd
    Chefredaktör

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt