Skip to content

Sture Bergwall beviljas resning i ytterligare ett mål

Sture Bergwall beviljas resning i målet rörande mordet på Therese Johannessen. Svea hovrätt konstaterar att det inte varit möjligt att fastslå vad som hänt målsäganden.

Therese Johannessen var nio år gammal när hon försvann 1988. Kroppen återfanns aldrig. I juni 1998 dömde Hedemora tingsrätt Sture Bergwall, som då hette Thomas Quick, till rättspsykiatrisk vård för  att ha mördat henne.

Den fällande domen byggde i princip uteslutande på Bergwalls erkännande. De rester av "organiskt material" som enligt tingsrätten talade för att Bergwalls erkännande var riktigt har senare visat sig vara brända rester av trä, lim och syntetmaterial.

Sture Bergwall återtog sitt erkännande i den resningsansökan som lämnades in i april 2010. Genom sina advokater Thomas Olsson och Martin Cullberg anförde han därtill nya bevis och omständigheter som inte förebringats tidigare.
Åklagaren har inte motsatt sig att ansvarsfrågan prövas på nytt.

Svea hovrätt finner nu att det som framkommit i ärendet, "sett i ljuset av det bevisläge som förelåg i målet", är ägnat att väcka tvivel om Sture Bergwalls skuld. Domstolen finner att synnerliga skäl för att pröva ansvarsfrågan på nytt föreligger och beviljar därmed resning. Målet ska nu tas upp av Falu tingsrätt.

Fredrik Olsson
fredrik.olsson@dagensjuridik.se

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt