Skip to content

"Situationen med felaktigt dömda har avsevärt förvärrats under senare år"

Den 28 augusti i år avled Keith Cederholm, en av Sveriges mest omskrivna brottslingar. Journalisten och författaren Ingrid Carlqvist har under de senaste månaderna arbetat på en bok om honom. Dagens Juridik intervjuar henne om boken och om hennes syn på felaktigt dömda i det svenska rättsväsendet.

Keith Cederholm blev riksbekant i början på åttiotalet då han först dömdes till fängelse och sedan beviljades resning och friades från inblandning i det så kallade raggarmordet i Malmö. Det var det första stora resningsärendet i Sverige på mycket lång tid och det föregicks av ett stort medieuppbåd. Jan Guillou fick 1984 Stora journalistpriset för sina reportage om Cederholm. Nu skriver journalisten och författaren Ingrid Carlqvist en bok om hans liv och om samhället som svek honom.

Hur kommer det sig att du skriver en bok om Keith Cederholm nu ?


- Keith kontaktade mig för flera år sedan och ville då att jag skulle skriva en bok om hans liv. Han ville berätta om hur han eftter att han blivit friad försökte slå in på en hederlig bana men hur det var väldigt svårt och hur han upplevde sig dömd av samhället. Han var Jan Guillous gullegris som sedan glömdes bort och ingen var intresserad av historien om hur det senare gått dåligt för honom. Han upplevde sig mycket illa behandlad av rättsväsendet senare i sitt liv.
Sen fick vi kontaktigen i våras då han var mycket sjuk och vi bestämde att det skulle bli av.

Vad betyder hans historia för dig?

- Under min uppväxt i Helsingborg var bröderna Cederholm några som alla kände till. De härjade runt på krogarna och var kända för att inte vika ner sig i slagsmål. Under resningsrättegången arbetade jag på Nordvästra Skånes Tidningar och rapporterade från rättegången. De missförhållanden som uppdagades i den fällande domen kom som en chock för mig. Det var ett rent justitiemord. Som ung journalist fick jag ett uppvaknande och det har bidragit till den riktning jag valt inom journalistiken som har varit att granska och skriva om felaktigt dömda.

Vad är det som är intressant för dig i berättelsen om hans liv i ett större perspektiv?

- Det är just att visa på vilket problem felaktigt dömda utgör både på individ- och samhällsnivå. Det är ingen politiker som vill ta i det här problemet och jag upplever att det är för lite debatt om detta överhuvudtaget. Vi har heller inte genomfört några förändringar av resningsinstitutet på det sätt som det gjorts i andra länder. Det är orimligt svårt att beviljas resning i Sverige i dag och jag menar att situationen med felaktigt dömda har  avsevärt förvärrats under senare år och att antalet utsatta ständigt ökar.

Har du några konkreta exempel på det?

- Förutom de fall som beskrivs i den så kallade Axberger-rapporten har jag granskat flera sexualbrottsdomar däribland domen mot Billy Butt som jag tycker är mycket uppseendeväckande. När det gäller sexualbrotten förefaller det som om domstolarna tillämpar ett lägre beviskrav än inom övriga brottmål. De som utpekas som gärningsmän i ett sexualbrottsmål har en lång uppförsbacke i att bevisa sin oskuld och så ska det inte vara. En misstänkt ska vara oskyldig till att motsatsen bevisats bortom rimlig tvivel. Man ska inte behöva bevisa att man är oskyldig. Min förhoppning är att boken ska bidra till att lyfta upp detta problem i den allmänna samhälssdebatten.

När kommer boken att släppas?

- Just nu jobbar jag dag och natt med att färdigställa den och förhoppningsvis kommer den att ges ut under november eller december.

Johan Björkdahl
red@dagensjuridik.se

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt