Skip to content

"Jag skulle önska att boken planterar en tanke hos folk"

Kristina Ohlsson

Säpo-analytikern Kristina Ohlsson är aktuell med sin andra bok om Fredrika Bergman.

Kristina Ohlsson, statsvetare och analytiker på Säpo, debuterade med boken Askungar förra året.

Tusenskönor, den andra delen i serien om Fredrika Bergman, inleds med en överfallsvåldtäkt mot en ung flicka. Händelsen knyts snart samman med ett äldre prästpar som påträffas döda i en lägenhet vid Odenplan, och med ett nätverk som smugglar in flyktingar i Sverige. Fredrika Bergman och hennes kollegor står inför en komplex härva av illegal flyktinghantering, ett dubbelmord och en ung svensk kvinna som får sin identitet kidnappad i Bangkok.

- Jag har sett och följt flyktingfrågan i flera år och tycker att den förtjänar mer uppmärksamhet. Jag skulle önska att boken planterar en tanke hos folk och att det blir någonting man debatterar efteråt.

Kristina Ohlsson berättar att hennes bakgrund på UD och Amnesty har kommit till god användning i boken. Jobbet på Säpo har däremot inte varit till någon större nytta.

- De frågorna jag sysslar med där kan jag inte skriva om alls. Vi ser ju inte ut som en vanlig polisiär myndighet. Jag har fått gå omkring och titta på och höra hur vanliga poliser jobbar.

Du fick fina recensioner för din första bok. Hur bemöts man när man som 30-åring kommer till Jan Guillous förlag, Piratförlaget, med ett deckarmanus?

- Man får ett fantastiskt välkomnande! Självklart funderade de kring om det verkligen "rymdes" en deckarförfattarinna till i Sverige. Men Piratförlaget har satsat mycket och envist på mig, jag känner mig privilegierad som får jobba med så duktiga och varma människor.

Kristina Ohlsson berättar att nästa del i serien redan är klar. 

Hur hinner du med allting?

- Ha ha,  svårt att svara på. Disciplin och struktur är nog ett bra svar. Och att komma ihåg att det ska vara roligt också! Om det inte är roligt blir själva arbetsinsatsen som krävs för att både jobba och skriva helt ohanterlig.

- När jag skrev bok två och tre tog jag tjänstledigt några veckor för att komma igång med skrivandet och få ur mig ett råmanus. Det har fungerat väldigt bra, men på sikt kommer jag inte hinna skriva en bok per år utan snarare en vartannat. Då hinner jag med allting annat också.


Malin Letser
Fredrik Olsson

red@dagensjuridik.se

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt