Skip to content

Åklagare granskar HQ

Åklagare Berndt Berger vid Internationella åklagarkammaren har fått i uppdrag att utreda turerna kring HQ Bank. - Jag har just börjat titta på ärendet, säger han.

Det var under den gångna helgen som Finansinspektionen återkallade HQ Bank AB:s tillstånd. På måndagen försattes banken i likvidation av Stockholms tingsrätt.

Finansinspektionens beslut innebär att HQ Bank inte längre får driva bank- och värdepappersrörelse. Dessutom upphör bankens tillstånd att driva pensionssparrörelse och att vara registrerad som fondförvaltare.

Enligt Finansinspektionen har banken under en längre tid övervärderat sin tradingportfölj vilket har lett till att bankens finansiella ställning redovisats felaktigt.

Ekobrottsmyndigheten har nu på eget initiativ beslutat att inleda en granskning av HQ Bank.

Åklagare Berndt Berger vid Internationella åklagarkammaren har fått uppdraget på sitt bord. Han berättar att det inte är helt ovanligt att myndigheten tar egna initiativ till sådana här granskningar.

- Jag har ingen statistik över hur vanligt det är men det förekommer. Exempelvis efter uppgifter från massmedia, säger han.

Berndt Berger fick ärendet igår eftermiddag och säger att det är alldeles för tidigt att börja spekulera i brottsrubriceringar.

- Jag har precis börjat titta på ärendet och tänker inte börja spekulera i brottsrubriceringar innan jag har beslutat om huruvida någon förundersökning ska inledas, säger han.

- De uppgifter i massmedia som går att läsa är att det handlar om en övervärdering. Beroende på omständigheterna kan det röra sig om en mängd olika brott, säger han.

När en eventuell förundersökning kan komma att inledas är inte klart.

- Jag tänker inte inleda någonting innan jag har gått igenom Finansinspektionens rapport. Även om jag inleder en förundersökning kommer jag inte att säga någonting.

- En förundersökning kan inledas utan att den är riktad mot någon enskild person. I så fall får utredning sedan visa om någon enskild person är misstänkt för brott, säger han.

Malin Letser
malin.letser@dagensjuridik.se  

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt