Skip to content

Sören Öman om AD-posten: "Det är en förmån"

Till sommaren påbörjar Sören Öman sin tredje treårsperiod som ordinarie ledamot i Arbetsdomstolen. - Som vice ordförande får jag vara med om det allra roligaste, huvudförhandlingen och själva dömandet, i de klurigaste målen som kan bli prejudikat.

Sören Öman började som sekreterare i Arbetsdomstolen 1989.

- Jag var då på domarbanan som fiskal och hade att se fram emot flera års väntan i hovrätten på att få komma ut på tingsrätt och döma själv. Jag ville därför göra något annat och sökte till AD, säger Sören Öman.

- Som ung fiskal fick man arbeta mycket nära de högt kvalificerade domarna i en högsta domstol. Det var mycket stimulerande.

1996 utsågs Öman till vice ordförande för AD,  först som förordnad ersättare och senare som ordinarie vice ordförande. I snitt blir han indelad till förhandling ett par gånger i månaden under terminerna. En vice ordförande behövs bara när målet inte är enkelt.

- Jag får alltså vara med om det allra roligaste, huvudförhandlingen och själva dömandet, i de klurigaste målen som kan bli prejudikat. Det är en förmån.

Sören Öman tycker att det är roligt att det så ofta kommer upp allmänna avtalsrättsliga frågeställningar i AD.

- Ibland får vi tillfälle att skapa prejudikat på det området, till exempel AD 2000 nr 81 om vad som utgör svikligt förfarande.

Det är inte ofta han skriver sig skiljaktig.

- Bara när mina meddomare dömer fel, och det är ju väldigt sällsynt. De allra flesta domar från AD är helt enhälliga. Det är en styrka hos AD att juristdomarna och alla domarna från arbetsmarknadens parter oftast är helt överens om hur man bör döma.

Vid sidan av AD-posten arbetar Öman bland annat i skiljenämnder samt med utredningar åt regeringen och konsultuppdrag för advokatbyråer.

- Jag jobbar deltid som föreståndare för Stockholm Centre for Commercial Law på Stockholms universitet och med olika utredningar åt regeringen, alltifrån förslag om obligatorisk arbetslöshetsförsäkring till förslag om att man ska leverera in också elektroniska dokument till Kungliga biblioteket.

Det blir också en hel del föredrag i olika ämnen och lite artiklar och jobb med nya upplagor av de böcker han skrivit.

- Just variationen på arbetsuppgifterna tycker jag är stimulerande, men dömandet i AD är bland det allra roligaste. Det är intressant, omväxlande och ansvarsfullt att arbeta i domstol så det gör jag gärna.

- Det är också alltid intressant att få inblickar i hur man arbetar på olika arbetsplatser och inom olika yrken. Kontakten med företrädarna för arbetsmarknadens parter som sitter med och dömer är också värdefull, säger Sören Öman.

Johanna Haddäng
johanna.haddang@dagensjuridik.se

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt