Skip to content

"En vägg av tystnad från hovet"

Per E Samuelson vill få fram sanningen om kungens okände släkting.

Fredag den 28 maj har dokumentären ”Blått blod” premiär, den 6 juni sänds den i SVT.  Filmaren Oscar Hedin  har försökt hitta kungens okända släktingar.

Ett stort antal människor – som samtliga misstänks vara kungaättlingar - har DNA-testats.  En av dem, Stig Ekstam, är klient till advokat Per E Samuelson.
I ett brev från Oscar II till skådespelerskan Marie Friberg, tidigare utpekad som kungens älskarinna, skänker han motsvarande 54 miljoner kronor till hennes ”efterlevande”, två söner. En av dem var Stig Ekstams pappa. 

- Men när Marie Friberg dog så gick inte pengarna till hennes söner, utan de försvann på annat håll, säger Per E Samuelson.

Han har granskar dokumentationen och tror att hovet kan bidra med information om vad som har hänt.

- Juridiskt sett tycks det här vara preskriberat, men det finns möjligen ett moraliskt krav – och definitivt ett krav på att få fram sanningen. Det här handlar i första hand om att ta reda på ifall hans pappa är barn till Oscar II. Journalisterna försökte ta reda på det, men möttes av en vägg av tystnad från hovet.

Per E samuelson är inte främmande för kungliga skandaler. Med sin fru Lena Ebervall skrev han en roman – ”Ers majestäts olycklige Kurt”. Berättelsen baserades på Haijby-affären, där affärsmannen Krt Haijby pressade hovet på pengar för att i gengäld hålla tyst om ett förhållande han sade sig ha haft med Gustav V.

- När boken först gavs ut möttes den av oväntat stark kritik från vissa håll. Först förstod vi inte varför. Nu tror jag att visa uppfattade den som en attack på hovet.

- Den första vågen som köpte boken verkar ha gjort det för att de kände väl till Haijbyaffären, men sen har den spritt sig. Häromdagen pratade jag med en tjej på 17-18 år som sa att det var den bästa bok hon läst.

En uppföljare är på gång.

- Även den bygger på en verklig händelse, ett dramatiskt rättsfall från 1900-talets Sverige. Vi lägger oss vinn om att återge händelserna korrekt. Sen gör vi en roman av det.

Vad föredrar du, monarki eller republik?

- Jag har egentligen ingen uppfattning. Vi behöver någon som kan klippa snören, för min del får det gärna vara kungen. Jag ser det som en formalitet.

Peter Johansson
peter.johansson@dagensjuridik.se

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt