Skip to content

Spelmissbrukande ekonomichef förskingrade 15,5 miljoner kronor

Tingsrätten dömde en 45-årig kvinna för grov förskingring till tre års fängelse för att hon förskingrat 15,5 miljoner kronor från sin arbetsgivare. Hovrätten fastställer tingsrättens domslut som även innebär att kvinnan ska utge drygt tio miljoner kronor till arbetsgivaren.

En 45-årig kvinna anställdes i mitten på 1990-talet av ett IT-konsultbolag och har de senast tolv åren varit ekonomichef. Under perioden mars 2007-augusti 2008 överförde hon drygt 15,5 miljoner kronor från bolagets konto till sitt eget konto.

Kvinnan berättade att hon började spela olika casinospel på internet för omkring fyra år sedan. Fram till år 2007 spelade hon enbart bort egna och lånade pengar och började därefter "låna" pengar av bolaget för att fortsätta spelandet. Hösten 2007 sålde hon sin bostadsrättslägenhet för att återbetala bolaget. Efter att hon återlämnat vad hon kunnat uppgick bolagets skada till drygt 10 miljoner kronor och när hon till sist insåg att situationen var ohållbar erkände hon för sin chef vad som hade hänt.

Tingsrätten fann att kvinnan var en patologisk spelare med behov av behandling för sitt spelmissbruk. Dock var straffvärdet för kvinnans brottslighet alltför hög för att kvinnan skulle kunna dömas till kontraktsvård och tingsrätten dömde henne därför för grov förskingring till tre års fängelse samt till att betala bolaget drygt 10 miljoner i skadestånd.

Kvinnan överklagade och menade att hon istället skulle dömas för trolöshet mot huvudman till kontraktsvård.

Hovrätten finner vid en sammantagen bedömning att ett kontotillgodohavande kan vara föremål för besittning på så sätt som skett och att kvinnan genom att föra över de 15,5 miljoner kronorna tillägnat sig detta belopp. Hon ska därför dömas för grov förskingring.

Hovrätten fastställer därmed tingsrättens domslut.

Veronica Hult
veronica.hult@dagensjuridik.se

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt