Skip to content

Fadimes bror hotade författare med pistol

Tingsrätten dömde Mesut Sahindal, Fadimes 30-årige bror, till två års fängelse för att ha hotat en författare med pistol.  Hovrätten fastställer nu domen.

Författaren Emre Gündör kom år 2009 ut med boken" Varför dödar man sin dotter?" som handlar om hedersvåld och männen bakom morden på Fadime, Pela och Sara. Bland annat har författaren intervjuat Fadimes far. I anledning av detta hörde Fadimes bror, Mesut Sahindal, av sig till författaren och de bestämde träff i Kista Centrum i september 2009.

Författaren berättade att Mesut dragit in honom på en toalett och hotat honom med pistol samt uppmanat honom att överlämna 100 000 kronor. Mesut ville även ha adressuppgifter till ett vittne som fått skyddad identitet.

Mesut erkände att han sagt till författaren att överlämna pengar och adressuppgifterna men förnekade att detta skett under hot om våld. Han menade att han bara ville skrämma författaren så att denne skulle "bli rädd och få lida som släkten Sahindal hade fått lida".

Tingsrätten fann att författarens berättelse skulle läggas till grund för bedömningen och dömde Mesut för både försök till olaga tvång och försök till utpressning. Han dömdes även för grovt vapenbrott, rattfylleri, narkotikabrott samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. I påföljdsfrågan beaktade tingsrätten att Mesut förekommer under nio avsnitt i belastningsregistret, främst för våldsbrott. Senast dömdes han år 2002 för våldtäkt till fyra års fängelse.

Tingsrätten dömde honom till fängelse i två år.

Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom i dess helhet.

Veronica Hult
veronica.hult@dagensjuridik.se

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt