Skip to content

”Jag ser medierna som ett verktyg”

TV-serie gjorde Björn Hurtig till en av landets mest uppmärksammade advokater.

För Björn Hurtig är medierna en självklar arena för att driva klientens sak. Bland annat har han arbetat med två resningsärenden, fallet Ulf och fallet Bengt, som uppmärksammades stort i tv.

- I båda fallen var journalisterna  till stor hjälp. Dels till att få fram uppgifter, dels med att sätta press på domarna. Nästan varje gång ett inslag sänds om något av mina mål så ringer människor med tips och idéer. Ofta är det bra synpunkter.

Björn Hurtig tycker att svenska advokater är dåliga på att använda sig av media.

- Leif Silbersky, och några till, är mästare på det här. Men många verkar rädda. Själv ser jag medierna som ett verktyg. Du får en chans att föra fram din klients version.  Och är du känd från media så får du också lite extra tyngd i domstolen.
 
TV 4-serien ”Advokaterna” gjorde Björn Hurtig till en av förra årets mest uppmärksammade jurister. Han tonade fram som en av seriens tydligaste profiler. I en scen rusar han runt bland kollegorna och ber dem inspektera hans hårfäste. Har det börjat glesna? (Uppfattningarna varierade).

Redan innan programmet spelades in hade Björn Hurtig klart för sig hur han ville framstå:

- I förväg hade jag tänkt igenom vilken bild jag ville ge av mig själv. Jag kan vara ganska lekfull på kontoret, men är driven när jag jobbar. Jag ville visa båda sidorna.

Störst genomslag fick en rekonstruktion han genomförde på en brottsplats:

- Det var ett mål jag tog över i hovrätten. Det hade tagits fram en fotobilaga som var gjord dagtid på vintern, men mordet hade begåtts nattetid på sommaren. Det innebar betydande skillnader i växtligheten och påverkade bevisningen. Jag ville ut och kolla platsen.

Med tv-kameran i släptåg sprang Björn Hurtig runt i skogen med stövlarna på.

- Det har jag fått många uppdrag på. ”Han tar på sig stövlarna – det gör aldrig min advokat!”

Björn Hurtig säger att han regelbundet gör liknande undersökningar, även utan tv-team.

- Jag har alltid stövlarna i bilen. Kamera och förstoringsglas också.

Realityserien inledde ett år fyllt av prestigefyllda uppdrag, bland annat som försvarare i det så kallade barnläkarmålet. Totalt får han 910 träffar i Mediebarometern. Ett annat tecken på Björn Hurtigs genomslag är att han fick en topp tio-placering i fjolårets Juristbarometer, där unga jurister röstar fram sina främsta förebilder. Fortfarande märker han av de positiva effekterna av tv-serien:

- Två till sex gånger i veckan blir jag tillfrågad om att hjälpa till med resningsansökningar. På byrån märker vi att många fler söker jobb hos oss. Och det händer att jag blir igenkänd. Det märks till exempel om jag går på Systembolaget. ”Du advokaten, kör hårt!” skrek någon senast.

Artikeln publiceras i det kommande numret av Legally yours.

Bild: Leif R Jansson/Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt