Skip to content

Barnläkaren åtalas för dråp

Barnläkaren vid Astrid Lindgrens barnsjukhus åtalades idag misstänkt för dråp. - Sammantaget anser jag att bevisläget är sådant att jag kan förvänta mig en fällande dom, säger chefsåklagare Peter Claeson.

Bevisningen utgörs dels av de rättsmedicinska och medicinska utredningarna och dels på vittnesuppgifter som lämnats av personer som närvarade i sjukhussalen då flickan avled.

Chefsåklagare Peter Claeson meddelar att han inte ser någon anledning till att ifrågasätta Rättsmedicinalverkets analysresultat.

- Det är en bevisberedningsfråga och jag ser ingen anledning att tvivla på resultaten. Det finns ingenting som tyder på fel, säger han.

Med bevisningen avser Peter Claesson kunna styrka att den lilla flickan tillförts narkosmedlet Thiopental strax innan hon avled och att det var den misstänkta läkaren som personligen tillförde medlet till flickan. Han avser också kunna styrka att det var läkemedlet som orsakade flickans död och att ingen hade ordinerat läkemedlet. Slutligen avser han kunna styrka att det inte var medicinskt motiverat att ge flickan läkemedlet och att läkemedlet inte tillförts av misstag.

– Sammantaget anser jag att bevisläget är sådant att jag kan förvänta mig en fällande dom, säger chefsåklagare Peter Claeson.

Solna tingsrätt har ännu inte satt något datum för när rättegången ska inledas.

red@dagensjuridik.se

Läs också:

Uppmaning till åklagaren i barnläkarmålet: Förklara morfinhalten!

Åklagaren om barnläkarmålet: "Det finns inga skäl att tvivla"

 

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt