Skip to content

Fel i bevisinstrument ger "trafikonykter" skadestånd

Justitiekanslern finner att en man som på grund av ett fel i Polisens bevisinstrument Evidenzer fick sitt körkort återkallat ska få skadestånd av staten.

I december 2007 genomfördes en uppdatering av programvaran i Polisens bevisinstrument Evidenzer, som används för att ta alkoholutandningsprov på bilförare.

Vid uppdateringen gjordes ett misstag som ledde till att det säkerhetsavdrag som automatiskt ska ske vid analys av alkoholutandningsprov inte gjordes av systemet.

Felet upptäcktes i mars 2008, då Rikspolisstyrelsen beslutade att Evidenzern tills vidare inte fick användas för provtagning.

Dessförinnan kom ett antal prover att redovisa för höga värden av alkohol i utandningsluften.

En man som misstänkts för trafikonykterhetsbrott och fick sitt körkort återkallat då analysresultatet visat att alkoholkoncentrationen i hans prov uppgick till 0,19 milligram per liter utandningsluft.

Eftersom koncentrationen rätteligen uppgick till 0,14 milligram skulle mannen istället ha meddelats en varning, konstaterade länsstyrelsen, som avskrev ärendet för vidare handläggning.

Det får enligt Justitiekanslern, JK, anses klarlagt att länsstyrelsen inte skulle ha återkallat mannens körkort om analysen av utandningsprovet hade visat korrekt resultat.

Som en följd av återkallelsen ansökte mannen om ett nytt körkortstillstånd. Detta utlägg skulle han inte ha haft om han istället hade meddelats en varning, konstaterar JK.

Mannen ska därför ersättas med begärt belopp, 1 670 kronor.

Johanna Haddäng
johanna.haddang@dagensjuridik.se

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt