Skip to content

Åklagaren om barnläkarmålet: "Det finns inga skäl att tvivla"

Den dråpmisstänkta barnläkarens advokat Björn Hurtig kräver en översyn av hur den döda flickan undersöktes på Rättsmedicinalverket. Men chefsåklagare Peter Claeson ser inga skäl att tvivla på resultaten och kommer fatta beslut om åtal inom kort. 

- Enligt uppgifter från polisen befinner sig varken försvaret eller läkaren i Sverige för tillfället men min förhoppning är att kunna fatta beslut om åtal inom kort, säger Peter Claeson.

Det var den 20 oktober förra året som förundersökningen överlämnades till läkarens advokat Björn Hurtig. Hurtig sade då att han kommer att ta god tid på sig för att gå igenom materialet och att det arbetet skulle dröja. 

 - Det finns saker som jag har tänkt på och har vissa förväntningar kring. Jag är intresserad av viss medicinsk bedömning och vittnesiakttagelser, sade han. 

Så den 30 november lämnade försvaret in sitt yttrande. I en skrivelse till chefsåklagare Peter Claeson begärde Hurtig då en så kallad vertikal revision, en översyn av hur den döda flickan hade undersökts hos Rättsmedicinalverket.

- Det finns flera oklarheter i redovisningen, säger han.

Men chefsåklagaren Peter Claesson berättar nu att han inte ser någon anledning att tvivla på resultaten.

- Det är en bevisberedningsfråga och jag ser ingen anledning att tvivla på resultaten. Det finns ingenting som tyder på fel, säger han.
 
Han berättar att allt lutar åt att han kommer att väcka åtal.

- Jag skulle inte ha delgivit förundersökningen om jag inte hade för avsikt att väcka åtal, säger han.

Men när ett beslut om åtal väntas kan Claeson alltså inte delge ännu. Försvaret har förutom kravet om en översyn begärt att få hålla ett kompletterande förhör med en professor i pediatrisk anestesi och intensivvård, och när ett sådant förhör kan bli av är inte klart.

- Eftersom varken försvaret eller läkaren befinner sig i landet är det svårt att säga. Men som sagt, jag hoppas att så snart som möjligt kunna fatta beslut om åtal, säger Peter Claeson.

red@dagensjuridik.se

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt