Skip to content

Storbritannien fördömer Kina efter avrättning

Akmal Shaikh, en brittisk medborgare som dömts till döden för narkotikabrott, avrättades i Kina på tisdagsmorgonen. Mannen led enligt uppgift av en psykisk sjukdom.

- Jag fördömer avrättningen av Akmal Shaikh i starkaste ordalag, och jag är bestört och besviken över att vår ihärdiga begäran om nåd inte har uppfyllts, sade Storbritanniens premiärminister Gordon Brown efter avrättningen.

Brown har särskilt ifrågasatt att avrättningen inte föregicks av någon bedömning av Shaikhs hälsa.

Akmal Shaikh greps i september 2007 med fyra kilo heroin. Enligt hjälporganisationen är det första gången på 50 år en europeisk medborgare avrättas i Kina. Storbritannien försökte stoppa avrättningen in i det sista.
- Även i detta sena skede hoppas jag att de ska inse att i en modern värld är det inte lämpligt att avrätta en man som lider av psykisk sjukdom, sade en talesman vid brittiska utrikesdepartementet på måndagen.

Kinas ambassad konstaterar i ett uttalandet att Shaikh fört in 4 030 gram heroin i landet, och att narkotikan potentiellt skulle kunna  orsaka 26 800 dödsfall.

Philip Alston vid FN kallar avrättningen en överträdelse av såväl kinesisk som internationell rätt. Alston uppger till BBC att dödsstraff endast bör  utdömas vid brott som direkt leder till annans död.

Enligt Amnesty står Kina för 72 procent av världens avrättningar. Förra året avrättades verkställdes 1 718 dödsstraff i Kina.

red@dagensjuridik.se

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt