Skip to content

"Styckmordsläkarna" kräver 40 miljoner i skadestånd

Attunda tingsrätt ska pröva om de båda läkarna som utpekats för att ha styckat Catrine da Costa har rätt till skadestånd för fel och försummelse vid myndighetsutövning. Rättegången inleds den sista november och väntas pågå under hela december.

De båda läkarna har krävt tio respektive sju miljoner kronor för inkomstförlust och därtill 200 000 kronor vardera per år från 1985 respektive 1987 för kränkning och lidande. Till det kommer yrkanden om livräntor och pensionsförluster.

- Oavsett om min son vinner eller inte är det oerhört viktigt för honom och oss anhöriga att det äntligen kommer fram hur katastrofalt illa hela denna historia sköttes av de ansvariga myndigheterna, säger pappan till en av läkarna.

Läkarnas ombud, Carl-Johan Vahlén och Kajsa Blomgren vid Legio Advokatfirma, uppger att de båda läkarnas liv raserats genom en rad fel och försummelser av poliser, åklagare, domstolar och andra myndigheter:

- Hela hanteringen präglades av enkelspårighet och hysterisk övertro på de mest fantastiska vittnesuppgifter. Bland annat slarvades avgörande vittnesmål bort, som visade att den påstådda gärningen var omöjlig.

De uppger att polisen begränsat sig till att leta efter bevis mot läkarna, och att den verkliga gärningsmannen gått fri som en konsekvens av detta.

Professor emeritus Anders Agell väckte talan mot staten i början av 2007. Målet togs över av Legio Advokatfirma efter Agells bortgång för drygt ett år sedan. Attunda tingsrätt förklarade i april förra året att de båda läkarnas skadeståndstalan inte är preskriberad.  Förhandlingarna inleds den sista november.

Fredrik Olsson
fredrik.olsson@dagensjuridik.se

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt