Skip to content

Polisens publicering av brottslingar otillåten

Polisens internetpublicering av okända gärningsmän är inte tillåten. Det konstaterar Datainspektionen i ett utlåtande idag. - Publiceringen bör regleras i lag, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund.

Endast i undantagsfall ska polisen få publicera bilder på okända brottslingar. Det kan då det rör sig om särskilt allvarliga brott eller då en person anses vara farlig för allmänheten.

En publicering ska få göras först efter en bedömning av hur allvarligt brottet är, vilka riskerna för felpublicering är samt hur stora chanserna är att brottet klaras upp till följd av publiceringen.

- Publicering av bilder på misstänkta personer kan innebära stora konsekvenser och risker för den personliga integriteten, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund.

Bakgrunden till utlåtandet är att polisen i Skåne i augusti i år började publicera bilder från övervakningskameror på polisens hemsida. De första bilderna gällde en bilstöld, därefter har de pblicerat bilder från utredningar av bland annat misshandel, bedrägeri, försök till bedrägeri och grovt rån. Syftet är att få tips från allmänheten som kan leda till att gärningsmännen identifieras.

Efter att flera polismyndigheter övervägde att börja med bildpublicering gav Rikspolisstyrelsen Datainspektionen i uppdrag att ge sin syn på publiceringen.

- Publicering av bilder på misstänkta personer kan innebära stora konsekvenser och risker för den personliga integriteten, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund.

I utlåtandet understryks att information på internet har en tendens att spridas mycket snabbt och ibland är svår eller omöjlig att ta bort. "Detta kan få mycket stora och ingripande negativa konsekvenser för en enskild person som felaktigt råkar läggas ut på Internet", skriver Datainspektionen i yttrandet.

- Det är vår bestämda uppfattning att förutsättningarna för polisens publicering av personuppgifter på Internet bör regleras i lag. Därför skickar vi även vårt yttrande till Justitiedepartementet, säger Göran Gräslund.  


 red@dagensjuridik.se

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt