Skip to content

Vinodlare sågar Systembolagets e-handelslösning

- Om vi skulle få sälja på gården skulle vi få sälja mer än vi kan tillverka, säger Lauri Pappinen, vinodlare och styrelseledamot i föreningen Svenska Vinodlare.

Alkohollagsutredningen sade i våras nej till gårdsförsäljning av vin. Systembolagets VD Magdalena Gerger skriver på DN Debatt att hon delar utredningens uppfattning, och att allmänhetens önskemål om att få handla från svenska vinproducenter kan tillmötesgås genom en ny e-handelslösning i Systembolagets regi.

- Jag tycker det är hög tid att monopolet erbjuder en sådan tjänst till folket, men det förändrar ingenting för oss. Konsumenter är vana vid att handla i butik, finns vi bara på webben blir det bara vinnördar som handlar, säger Lauri Pappinen.

Lauri Pappinen har odlat vin på Gotland sedan 1997 och har länge drivit frågan om gårdsförsäljning. Pappinen är också styrelseledamot i föreningen Svenska Vinodlare, som fick tillfälle att bemöta alkoholutredningens slutsatser. I sitt remissvar skriver föreningen att förbudet är "fullkomligt omotiverat", och att det är befängt ur turistsynpunkt att inte ens tillåta provsmakning på det 30-tal gårdar som berörs.

Gårdsförsäljning avgörande för svenska vinodlare

- Gårdsförsäljning skulle betyda mycket för oss. Får man inte gårdsförsäljning kommer den här nischen inte ta sig i vårt land. Om vi skulle få sälja på gården skulle vi kunna nyanställa. Vi skulle få en mer levande landsbygd, säger Lauri.

Svenska vindlare kan sedan drygt ett år sälja varor genom Systembolagets lokala butik. Pappinens bolag GuteVin säljer sedan 2003 vin genom den egna krogen och distribuerar tolv av cirka 20 alkoholprodukter genom Systembolagets butik i Hemse. Resten av landet hänvisas till beställningssortimentet, och besökare på gården får idag nöja sig med dressing, vinäger och oljor.

- Vi har haft en 40-procentig tillväxt när det gäller alkoholfria varor. Alkoholen är idag bara grädde på moset. Många av mina kollegor har inte den backupen, säger Lauri.

EU har genom ett undantag öppnat för gårdsförsäljning parallellt med det svenska monopolet. Alkoholutredningen uttalade också att gårdsförsäljning inte skulle inverka skadligt på folkhälsan och att sådan försäljning skulle gynna utvecklingen av landsbygden.

Finland har tillåtit gårdsförsäljning sedan tio år. Magdalena Gerger anser dock inte att en liknande modell bör införas i Sverige, och poängterar att gårdsförsäljningen i Finland inte prövats i EG-domstolen.

- Folk vill nog behålla monopolet, men man kan göra de här undantagen som exempelvis Finland gjort. Det känns inte som att politikerna har kuraget att ta tag i frågan, vi måste nog tyvärr vända oss till Bryssel, och det tar tid och pengar. Jag har ju träffat många politiker, och jag har tyvärr inte stora förhoppningar om att detta ska bli av, säger Lauri Pappinen.

  • Alt-texten
    Fredrik Svärd
    Chefredaktör

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt