Skip to content

Historisk rättegång sänds på nätet

Efter sex års förberedelser inledde internationella brottmålsdomstolen idag förhören med den kongolesiske rebelledaren Thomas Lubanga, åtalad för att ha rekryterat tusentals barnsoldater. Enligt domstolen är det första gången i den internationella rättens historia brottens offer är representerade.

Thomas Lubanga Dyilo, tidigare ledare för Union des Patriotes Congoloais, UPC, misstänks ha rekryterat barnsoldater till UPC:s militära styrka Forces Patriotiques pour la Libération, FPLC. Lubanga arresterades i mars 2005 och har hållits i förvar sedan dess.

Brotten ska ha begåtts under åren 2002 och 2003. De barn som rekryterats som soldater uppges ha varit mellan tio och 16 år gamla.

Människorättsorganisationer bedömer att Lubanga rekryterat omkring 3 000 barnsoldater. Utöver rekrytering av barnsoldater misstänks UPC stå bakom våldtäkter, tortyr och flera etniska massakrer. UPC har också har anklagats för våldtäkter och tortyr av FN. 

Kongos regering har godkänt att ICC åtalar Lubanga. I februari 2006 fann domstolens ”pre-trial chamber” det fanns grund för att arrestera och åtala Lubanga.

Dagens förhandlingar inleds med att Lubanga får åtalspunkterna upplästa. Samtidigt får Lubanga möjlighet att förklara sig skyldig eller icke skyldig. Därefter fortsätter rättegången, som väntas pågå under flera månader.

Enligt ICC är det första gången i den internationella rättens historia brottens offer är representerade i en rättegång. Sammanlagt företräds 93 berörda personer av åtta advokater.

Följ rättegången live på: http://livestream.xs4all.nl/icc1.asx

Fredrik Olsson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt