Skip to content

”Jag förstår att man vill avreagera sig på någon”

 
Med Engla-målet kastades Jan Kyrö hastigt in i offentligheten.

I början av april anhölls 42-årige Anders Eklund misstänkt för inblandning i den 10-åriga flickan Englas försvinnande. Han begärde omedelbart Leif Silbersky som offentlige försvarare. Denne accepterade, men hade på grund av andra uppdrag svårt att omedelbart resa till häktet i Borlänge. Då for i stället hans byråkollega Jan Kyrö. En erfaren brottmålsadvokat som bland annat försvarat en av de män som dömdes för hedersmordet på Pela, samt en av de inblandade i attentatsförsöket mot en vallokal i Kista.
- Ett minst sagt uppseendeväckande ärende, kommenterar han själv.
Efter att Anders Eklund erkänt morden på såväl Engla som Pernilla Hellgren så blev allmänheten reaktioner mot honom dramatiska. Han har i flera sammanhang kallat ”Sveriges mest hatade man”.
 
Tvekade du innan du tog uppdraget?
- Nej. Det går ju ganska fort efter att man blivit engagerad. Man kalals till förhör och snabbt är det som vilket annat ärende som helst. Man slänger sig över det man får, man kanske bara har några timmar på sig att läsa på. Inledningsvis vet man inte exakt vad man har framför sig.
Uppmärksamheten förvånade honom till en början.
- Många andra uppseendeväckande mål var på gång samtidigt, Arbogamorden till exempel. Journalisterna var väldigt på hela tiden, ville ha besked och uppgifter. Den tid som gick åt till dem gick ut över den tid jag kunde lägga på klienten och ärendet i övrigt.

Hur har du påverkats av de starka reaktioner som din klient har mött?
- Jag har försökt ta fram någon slags human sida av honom. det är trots allt en människa som har begått de här brotten. Vi advokater tycker naturligtvis lika illa om mord och övergrepp mot barn som alla andra, men mitt arbete gick ut på att ändå lyckas förmedla en human bild av honom i sammanhanget.
Som en följd har Jan Kyrö blivit hotad..
- Det har hänt i enstaka fall, men jag har inte sett det som ett problem. Jag förstår att folk är ledsna och upprörda och att man i det sammanhanget vill avreagera sig på någon.

 

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt