Skip to content

Vinåklagaren som blev advokat

Efter 17 år som åklagare byter Peter Axelsson till byrå.

Peter Axelsson, som genom sitt medarbetarskap i Legally yours även har blivit en välkänd vinskribent, blev nyligen advokat.
Sedan i september förra året har han varit tjänstledig från åklagarkammaren i city i Stockholm.

- Genom åren så har jag fått några erbjudanden om att börja på advokatbyrå. I somras så frågade Stig Sahlström på advokatfirman Quorum. Det var vid helt rätt tillfälle. Jag hade precis fyllt 50 år och började kanske tröttna lite på vad jag höll på med. Den sista tiden sysslade jag mest med mängdbrott och började tröttna på det, berättar Peter Axelsson.

Under de 17 åren som åklagare jobbade han bland annat i Eksjö, Sollentuna och Nacka.

- Nacka var den roligaste tiden. Då ansvarade jag för många stora narkotikamål, det var naturligtvis spännande. Det händer ju mycket i sådana mål, det är tvångsmedelsbeslut och långa förhandlingar.

Till en början ångrade han dock sitt karriärbyte.

- De första dagarna tänkte jag ”Nej! Jag ringer min gamla chef och ber om att få komma tillbaka. Jag kan ju ingenting!” Men sen lugnade jag ner mig och började trivas.

Vilken är den största skillnaden?
- Faktureringen. Även om jag är anställd nu också så resonerar man annorlunda, ungefär som en egenföretagare. Det är viktigt att jobba effektivt. Det här är ett mycket friare jobb och jag tycker att jag träffar fler människor nu.

I februari sade Peter Axelsson formellt upp sig från åklagarkammaren. Eftersom han tidigare suttit ting samt under 80-talet jobbade en tid på byrå i Linköping så fick han snabbt ihop den nödvändiga erfarenheten för att kunna ta advokatexamen.

- Som advokat tänker jag framför allt rikta in mig på brottmål.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt