Skip to content

Expert: Nätmobbning kommer fortsätta växa

Att mobbning och sexuella övergrepp filmas och läggs ut på nätet är ett sannolikt växande problem, tror Åsa Landberg, psykolog på Rädda Barnen.

Unga lever alltmer av sina liv på internet; de träffar nya vänner och umgås med gamla vänner på webben de laddar ner musik, chattar och använder skype för telefonsamtal. Många unga skiljer på om de träffar personer på nätet eller IRL; in real life.

- När alltmer av livet levs på webben blir en naturlig följd att även livets baksidor blir synliga i detta forum. Ny teknik och nya forum ger många positiva möjligheter, men ger också utrymme åt nya former av brottslig verksamhet, säger Anna Kiefer, ansvarig för omvärldsanalysföretaget Kairos Futures internationella verksamhet. Hon har bland annat forskat om unga människors livsstilar och värderingar.

Med ny teknik i form av digitalkameror och kameror i mobiltelefoner fotograferar och filmar ungdomar mycket mer över huvudtaget.

- Tekniken gör att det är mycket lätt att sprida bilder och att det går fort och det är lätt att skicka iväg något som man sedan ångrar, säger Åsa Landberg, psykolog på Rädda Barnens Centrum för barn och unga i kris.

I dag tillbringar de allra flesta tonåringar mycket tid framför datorn och ute på nätet. Det gäller vardagliga aktiviteter som till exempel läxläsning, social samvaro, spel och inköp.

- Brottsligheten flyttar också in på nätet. Vi har märkt en ökning av filmade brott som läggs ut. Tekniken kan ge en bedräglig känsla av anonymitet som gör att man vågar gå längre än man annars skulle ha gjort. Dessutom ser man inte sitt offers reaktioner, säger Åsa Landberg.

Enligt henne kan det till viss del handla om ”barnsjukdomar”; den tekniska utvecklingen har gått så fort att ingen riktigt hunnit med. Med tiden kommer både vuxna och barn lära sig mer om vad som inte är OK eller rent av brottsligt beteende på nätet. Domar kan fungera avskräckande. Ökad kunskap om ny teknik och om ”uppförandekoder” på nätet är också skyddsfaktorer, säger Åsa Landberg och fortsätter:

- Det gäller att unga förstår vilka förödande konsekvenser ”skämtet” att lägga ut en film kan få för den som drabbas. Det är oerhört viktigt att uppmärksamma och försöka stoppa den här typen av brott. I dag tror många att Internet är ett laglöst land där de kan göra som de vill. Det gäller att visa att det inte stämmer!

Text: Johanna Haddäng

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt