Skip to content

”Att blogga om egna domar är egentligen ett ofog”

Domaren Sven Martinger använde sin egen blogg för att kritisera hovrätten.

Sedan många år är Sven Martinger en välkänd profil i Borås. Utöver jobbet som domare vid Göteborgs tingsrätt undervisar han på högskolan i Borås, författar juridiska ordböcker och är aktiv som socialdemokratisk kommunpolitiker.
Sedan ett år tillbaka bloggar han även i Borås Tidnings nätupplaga.

- Tidningen hörde av sig och undrade om jag var intresserad av att blogga för dem. Det enda jag var orolig för var tekniken, men de förklarade att det var enkelt. Då tackade jag ja. Men jag skulle jag aldrig ha börjat blogga på eget initiativ, säger Sven Martinger.

- Jag skriver om det jag upplever som orättvisor i samhället, och jag varvar juridiska frågor med högst personliga grejer. Senast beskrev jag min kära hustru som ett ”hygientroll”.

Vad har du fått för reaktioner?
 - De flesta verkar tycka att det är rätt kul. De senaste tre månaderna har jag skrivit tidningens tre mest lästa blogginlägg så gott som varje dag. Häromdagen fick jag en skopa på ledarsidan i Svenska Dagbladet för att jag ibland skulle bli väl privat, men herregud, i en blogg ska man kunna vara privat.
Nyligen använde han bloggen till att kommentera en dom från Hovrätten för västra Sverige. I domen frias en av tingsrätten morddömd man, trots att han tidigare har erkänt. Hovrätten beskrev tingsrättens agerande som lättvindigt, och domskälen som ”undermåliga”.
Sven Martinger var ansvarig domare. I bloggen skrev han bland annat:
”Hovrättens ledamöter var inte närvarande vid vår förhandling. Vi var däremot där och försökte göra ett hyfsat arbete. Kanske vi misslyckades, men det är ta mig fan inte hovrättens uppgift att mästra oss på det sättet.”

-  Att diskutera domar där man själv har medverkat är egentligen ett ofog, det har jag aldrig gjort tidigare, kommenterar Sven Martinger.

- Men i det här fallet hade jag stöd av lagmannen på tingsrätten. Vi tyckte båda att hovrätten hade gått åt mig på ett väldigt fult sätt. Och när man blir påhoppad, då har man också rätt att komma med en replik.
Han tycker att det är viktigt att jurister tar mer plats i media.

- Det har jag tjatat om i 20 år. Alla människor som har samhällserfarenhet bör ta plats i debatten. De har mycket att tillföra. Domarkåren borde engagera sig mer. Men jag tror att många är rädda för att stöta sig med någon eller några som negativt kan påverka deras karriär.

- Sen så har vi en ämbetsmannatradition i Sverige som gör att det fortfarande anses lite opassande att sticka ut hakan.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt