Skip to content

”Journalisterna stod på varandra”

Skadeståndskraven i bordellhärvan blev ett medialt elddop för advokaten Niclas Karlsson.

I början av december begärde två av Niclas Karlssons klienter skadestånd av staten på en miljon kronor var. Orsaken var det lidande de ska ha utstått efter att ha utnyttjats i koppleriverksamhet i samband med Geijer-affären under det sena 1970-talet. Kvinnorna var vid tillfället endast 14 år gamla. Kopplingarna till den tidens ledande politiker, och andra kända personer, innebar att affären hade stor politisk sprängkraft.

Skadeståndskraven offentliggjordes i samband med en presskonferens. En av kvinnorna, Eva Bengtsson, framträdde för första gången. Niclas Karlsson hade väntat sig viss medial uppmärksamhet, men blev ändå överraskad av uppslutningen:

- Presskonferensen hölls i vårt sammanträdesrum, som är ganska stort.
Men där fanns inte en millimeter ledig. Det var helt belamrat.
Journalisterna stod nästan på bordet, stod på varandra. Det fanns knappt plats för mig att ha mina papper, konstaterar Niclas Karlsson.

Nyheten dominerade sedan medierapporteringen.

- Vad jag förstår så var det även en mycket stor nyhet även i övriga nordiska länder.

Skadeståndskraven utgår från utredningar av bordellhärvan, gjorda av den pensionerade polisen Ove Sjöstrand, som visar att anklagelserna om sexuellt utnyttjande av minderåriga inte utreddes under 1970-talet. I stället fokuserade man då på själva koppleriverksamheten. Niclas Karlssons tes är att man ville mörklägga kopplingen till ledande politiker och andra samhällstoppar. Totalt namnges 70 personer som ska ha utnyttjat tonårsflickorna, bland dem många kända politiker.

*Hur reagerar folk på de här anklagelserna, med skepsis?*


- Nej. Ingen har hört av sig till mig och anklagat mig för att vara sensationslysten. Och Eva säger att hon har mötts av stort stöd från främmande människor.

- Från mina klienters synvinkel så är inte de kända namnen det som har ett avgörande intresse, utan att de utnyttjats sexuellt av vuxna män och att detta sedan har mörklagts. Det skulle ha varit illa oavsett vilka förövarna varit men att det rört sig om samhällstoppar har

påverkat och styrt polisen och åklagarna, säger Niclas Karlsson.

- Vi vill visa på de förbindelser som måste ha förekommit mellan åklagare och politiker. För rättssamhällets skull är det viktigt att vi får detta utrett.

JK har inlett en granskning av varför åtal inte väcktes för 30 år sedan.
Och justitieminister Beatrice Ask räknar med att i nästa vecka kunna ge besked ifall en kommission ska granska ärendet ytterligare.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt