Skip to content

Trafficking-åklagare blir biträdande jurist

Ingela Hessius, en av Sveriges ledande experter på människohandel, slutar som åklagare och börjar som biträdande jurist.


Sedan 2005 är Ingela Hessius åklagarmyndighetens ledande expert på brottslighet relaterad till trafficking.
Stationerad vid myndighetens utvecklingscentrum i Stockholm har hon ansvarat för att öka kollegornas kunskap om människohandel, koppleri och köp av sexuella tjänster. Hon har till exempel byggt upp rättsfallssamlingar, analyserat relevanta domar och utbildat åklagarkollegor både i Sverige och internationellt.
- Innan jag tillträdde den här tjänsten hade jag arbetat med många mål som handlade om sexuella övergrepp mot barn, berättar hon.
- I mycket är det samma mekanismer hos förövarna. Även vad gäller hur brottsoffren mår och hur de reagerar så finns det paralleller.
De senaste åren har antalet brott relaterade till människohandel växt kraftigt.
- Det är tydligt att detta är ett ökande fenomen. Och ju mer polisen har satsat på området, desto fler lagföringar blir det.
I sommar lämnar Ingela Hessius sin tjänst som kammaråklagare.  I augusti börjar hon en tjänst som biträdande jurist på nystartade Flemingsbergs brottmålsbyrå. Fast en karriär som advokat har hon övervägt under lång tid. I släkten finns en rad välkända jurister:
- Fast jag blev den förste åklagaren. De andra är advokater eller domare. Min far Christer Hessius som dog 1966 var advokat, min farfar Ivar Hessius var häradshövding i Kristinehamn. Min mamma Birgitta Alexandersson var under många år brottmålsadvokat i Stockholm, min bror är advokat på affärssidan. Min kusin Fredrik Wersäll är ju visserligen riksåklagare numer men han har en bakgrund som domare.
Axel von Oelreich, hovrättsråd i Svea hovrätt, var hennes pappas morfar. Han var med om att döma Sveriges sista verkställda dödsstraff.
- Enligt hans fru var det någonting som han aldrig kom över.
Ingela Hessius säger att ”slumpen” gjorde henne till åklagare.
- Jag har alltid trivts väldigt bra, jag är intresserad av humanjuridiken i stort. Sen så har jag varit ensamstående med min son i alla år och inte haft reella möjligheter att byta yrkesbana.
När nu advokat Sven Severin startade en ny byrå och i samband med detta erbjöd henne jobb som biträdande jurist så kände Ingela Hessius att tillfället var det rätta.
-  Jag och Sven känner varandra sen länge. Dessutom kommer Mikael Söderberg, från advokatfirman Althin, att börja på byrån.
- Om jag inte bestämt mig nu skulle det nog aldrig ha blivit av. Jag hoppas kunna dra mig runt på brottmålsärenden, som målsägandebiträde. Kanske även en del familjerätt. Jag är naturligtvis intresserad av mål kring människohandel, men det är få sådana utredningar på ett år. På sikt kan jag även tänka mig försvararuppdrag.
De 20 åren som åklagare lär bli en fördel på advokatbyrån.
- Jag vet hur en bra utredning ska se ut. Man ser direkt vad förundersökningsledaren har missat. Gamla åklagare kan bli ganska besvärliga som advokater.

Vilka blir de tydligaste förändringarna?

-Att debitera. Det är jag inte alls van vid.

I och med jobbytet går Ingela Hessius ned kraftigt i lön.
- Nu får jag en fast lön som är precis så att jag klarar mig. Resten måste jag dra in själv. Självklart oroar jag mig lite för det. Men jag tar en dag i taget.
Till att börja med är hon tjänstledig i sex månader.
- Det är en väldigt kort tid om man ska kunna bilda sig en uppfattning. Jag överväger att begära ett halvår till. Oavsett om jag fortsätter eller om jag blir åklagare igen så är jag övertygad om att jag kommer att ha nytta av erfarenheterna.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt