Skip to content

Åtta åtalas i avlyssningsskandalen

Flera högt uppsatta chefer inom Rupert Murdochs medieimperium News International kommer att åtalas i telefonavlyssningsskandalen i Storbritannien.

Åtalet riktas bland annat mot tidigare chefredaktörerna för tidningen News of the World, som fick läggas ner efter att det uppdagats hur tidningen fick material till sina artiklar. Reportrarna på tidningen ska systematiskt  ha avlyssnat telefoner tillhörande politiker och andra kända personer men även brottsoffer.

Främst handlar åtalet om avlyssningen av en mobiltelefon tillhörande en försvunnen 13-årig flicka som senare hittades mördad. Eftersom att reportrar hade hackat mobilen och lyssnat av meddelanden från hennes oroliga föräldrar, fick aktiviteten på telefonen polisen att tro att flickan fortfarande var i livet.

I dagarna hålls också de avslutande förhören i den så kallade Leveson-utredningen, som tillsattes efter det att skandalen rullats upp för att utröna bakgrunden till det som hänt.

Utredningen har till stor del fokuserat på de nära relationerna mellan personer inom News of the World-imperiet och brittiska politiker och poliser. Bland annat har premiärminister David Cameron fått vittna om sin nära relation till en av de personer som nu står åtalade.

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt